Februari

1. Hårdrock: rundgång nitar och nackspärr - Melker Becker och Mattias Lindeblad
2. Blackout - Johanne Hildebrandt
3. Överlevare mot alla odds - Barbara Biggs
4. Död tills mörkret faller - Charlaine Harris
5. Orgasmboken - Katerina Janouch
6. Nineteen minutes - Jodi Picoult
7. Känn pulsen slå - Berny Pålsson
8. Sen tar vi Berlin - Moa Lina Croall



Hårdrock: rundgång, nitar och nackspärr
av Melter Becker och Mattias Lindeblad

Hårdrock. Mm, underbara hårdrock. Melker Becker och Mattias Lindeblad har skrivit en skön liten bok om världens bästa ämne; hårdrock. Band som Mötley Crüe, Cradle of Filth, KISS, Twisted Sister och Metallica presenteras i boken i form av intervjuer, fakta och författarnas egna minnen och äventyr. Boken är bra skriven med mycket humor och roliga bilder av olika rockstjärnor. Vissa band nämns bara lite sådär i förbigående medan vi kommer in på djupet på vissa andra. Ett måste för alla hårdrocksfans!


Blackout
av Johanne Hildebrandt

Det är tidigt 90-tal och journalisten Johanne beger sig ned till Balkan för att berätta om kriget för ett minst sagt ointresserat Sverige. Det är en djupgående och gripande historia vi läsare finner framför oss. Johanne kämpar för livet nere i Balkan och hemma i Sverige kämpar hon för att få svenskarna att börja bry sig om vad som pågår där nere. Hon träffar människor, vuxna och barn, som på ett eller annat sätt drabbats av kriget och det är en minst sagt smärtsam verklighet de berättar om.
Boken utspelar sig under flera år och Johanne återkommer ofta till personer hon redan träffat. Berättar om vad som hänt dem och hur deras vardag ser ut flera år senare. Förutom att historien emellanåt känns lite långdragen, är det en väldigt bra bok som fler västerlänningar borde greppa taget om, det som beskrivs i boken är ju trots allt sånt som pågår just nu här och var i världen. Betyget är en fyra.


Överlevare mot alla odds
av Barbara Biggs

Barbara växer upp i Australien på femtio-talet. Hennes mamma är en prostituerad bidragsfuskare som skaffat flera barn med olika karlar. Att ta ansvar för barnen är lång ifrån hennes högsta prioritet, så deras vardag och verklighet skiljer sig en hel del från de flesta andras.
Som trettonåring blir Barbara såld till en advokat, som använder henne som nanny till döttrarna om dagarna och knulldocka om nätterna. Den som sålde Barbara var hennes mormor.
Några år senare ligger hon inne på psyk och ännu några år efter det arbetar hon som hora i Japan. Det enda bestående inslaget i hennes vardag tycks vara de misslyckade självmordsförsöken.
Vad har jag då att säga om boken? Den är händelserik och överraskande. Relativt bra skriven, framförallt för att vara en självbiografi. Däremot kände jag mig uttråkad flera gånger under läsningen och tycker inte att boken är värd mer än en trea i betyg.

Död tills mörkret faller
Charlaine Harris

Det är i framtiden. Hur långt fram i tiden får läsaren aldrig redo på, men att det inte är alltför långt fram står klart. Sookie Stackhouse arbetar som servitris och bor tillsammans med sin farmor i en stuga på landet. Hon har alltid betraktats som underlig av omgivningen eftersom hon kan läsa andras tankar och ser det som ett handikapp istället för en gåva. Sedan vampyrer blev godkända som människor har hon alltid varit intresserad av att träffa en, och första gången hon får syn på Bill vet hon att han är just en vampyr. Det dröjer inte länge förrän de båda är involverade i varandra och snart är Sookies liv förändrat för all framtid. Samtidigt härjar en seriemördare i den lilla staden och polisens misstankar dras mot Bill och hans vampyrvänner.

Den svenska översättningen av Charlaine Harris första bok om Sookie Stackhouse är pinsamt värdelös. Stavfel på nästan varenda sida som hakar upp läsningen och får mig att vilja kasta den åt sidan. Samtidigt är det en intressant historia som jag vill veta slutet på, så jag kämpade mig igenom den värdelösa textningen. Betyget på boken blir dock inte högre än en trea.


Orgasmboken
Katerina Janouch

Tips om ett bättre sexliv är det väl ingen som säger nej till, eller? Orgasmboken är en perfekt handbok i detta ämne. Själv har jag bara läst delen om kvinnans sexliv (känner inte att jag skulle ha speciellt mycket nytta av tips för män, då både jag och min flickvän är tjejer :P) och den är riktigt, riktigt bra. Janouch skriver enkelt och underhållande och ger tips och råd som jag vill testa nästan genast. Betyget blir en fyra.


Nineteen minutes
Jodi Picoult

Den lilla staden Sterling i New Hampshire, USA, kommer aldrig att bli sig likt igen. En tidig vårmorgon blir en av stadens high schools utsatta för en massaker och tio personer dödas och många fler skadas svårt. En av de överlevande är Jodie, en sjuttonårig student som förlorar både sin pojkvän Matt och flera vänner i massakern. Dessutom är hon föredetta bästa vän med Peter - killen som beslöt att skjuta ihjäl sina skolkamrater.

Det är ett tungt och svårt ämne som Picoult ger sig in på, men hon klarar det galant. Som vanligt är hennes bok välskriven och intressant och påverkar mig både fysiskt och psykist under läsningens gång och även efteråt. Boken är skriven ur olika synvinklar och jag, som från början stod på Peter sida, känner efter ett tag att massakern faktiskt är lika hemsk för dem alla. Boken blir aldrig dömande eller partisk. Den beskriver Peters hemska uppväxt med ständig fysisk och mental mobbing, samtidigt som den visar mobbarnas synvinkel och känslor. Ärligt talat är Nineteen minutes den bästa bok jag någonsin läst.


Känn pulsen slå

Berny Pålsson


Berny Pålsson är i 20-årsåldern och har missbrukat både droger och alkohol i flertalet år. Hon är diagnostiserad som schizofren och kämpar dagligen mot sina demoner - rösterna i huvudet, ångesten, psykoserna. Hon får inte mycket hjälp av omvärlden, men har trots allt sin pojkvän Jonas och några nära vänner som hjälper henne så mycket de kan och förmår.


Berny Pålsson blev ett känt författarnamn i Sverige när hennes första självbiografiska bok Vingklippt ängel släpptes. Känn pulsen slå är hennes efterlängtade uppföljare som tar vid där den förra boken slutade.


Berny är en färgglad personlighet och kännetecknades länge av sitt vit- och svartfärgade hår. Hon är fylld av kärlek till dem som står henne nära, men bär också på mycket mörker och hat mot sådana som behandlat henne dåligt och orättvist. Hon har i bokens börjar just börjat minnas sexuella övergrepp hon utsatts för under sina tidigaste år i livet vilket bidrar ännu mer till ångesten hon redan plågas av.

Hon för en ständig kamp mot sig själv och söker sig till droger och alkoholrus för att för några timmar slippa ifrån allt det som plågar henne och målet är att få minnesluckor.


En stor del av boken handlar om Bernys kamp mot drogberoendet. Hon vill bli fri från sitt missbruk, men möts av skepsis, oförstående och kalla blickar från läkare och annan vårdpersonal. De flesta behandlingshem vägrar ta emot henne då hon lider av en dubbeldiagnos - både missbrukare och schizofren. De flesta i hennes läge skulle bara ge upp, men Berny har en styrka inom mig som få andra har. Hon vägrar ge upp och trots alla bakslag hon stöter på längs vägen vägrar hon ge efter för demonerna och det sjuka. Med på hennes resa finns pojkvännen och sambon Jonas som är en av få som faktiskt tror på att Berny kan vinna över missbrket.


Jag gillade inte Berny Pålssons första bok alls. Jag tyckte språket var vedervärdigt och ingenstans lyckades jag finna något ljus. Med sin uppföljare har hon dock skapat nånting helt annat. Hon lyckas beskriva en hemsk livssituation med små drag av hopp och optimism. Under åren som gått sedan första boken blev utgiven har Berny vuxit enormt mycket som människa och visar en stor intelligens och förståelse för andra psykiskt sjuka. Språket är mycket bra och jag anser boken vara ett bra föredöme för alla andra med psykiska problem. Ett bevis på att det går att ta sig upp från den mörkaste botten och närma sig ett mer lyckosamt liv. Betyget blir en fyra.



Sen tar vi Berlin

Moa-Lina Croall


Lou orkar inte längre med sitt liv. Uttråkad av arbetet, trött på de oentusiastiska tjejerna i hennes band och en allmän känsla av leda för henne ut på äventyr. Tillsammans med bästa vännen Julia beger hon sig till Berlin och bor i ett ockuperat kvinnohus. Tillvaron bli en helt annan än den hon brukade ha hemma i Sverige och det är inte enbart av godo. I huset träffar hon Sarah, en vacker engelska som fyller Lous kropp med pirr och fniss.


För första gången kände jag igen mig i en kärleksskildring. Det finns alldeles för lite homolitteratur och Croalls bok är välbehövd. Historien är söt, intressant och för det mesta ganska underhållande. Författaren använder sig av ett lättläst språk och gör inga direkt djupdyk ned under ytan innehållsmässigt. Helt enkelt en trivsam bok att bedriva några slöa timmar med.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Du glömde recensera "känn pulsen slå" :)

2009-03-02 @ 02:40:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0