litterär update

Hårdrock: rundgång, nitar och nackspärr
av Melter Becker och Mattias Lindeblad

Hårdrock. Mm, underbara hårdrock. Melker Becker och Mattias Lindeblad har skrivit en skön liten bok om världens bästa ämne; hårdrock. Band som Mötley Crüe, Cradle of Filth, KISS, Twisted Sister och Metallica presenteras i boken i form av intervjuer, fakta och författarnas egna minnen och äventyr. Boken är bra skriven med mycket humor och roliga bilder av olika rockstjärnor. Vissa band nämns bara lite sådär i förbigående medan vi kommer in på djupet på vissa andra. Ett måste för alla hårdrocksfans!



Blackout
av Johanne Hildebrandt

Det är tidigt 90-tal och journalisten Johanne beger sig ned till Balkan för att berätta om kriget för ett minst sagt ointresserat Sverige. Det är en djupgående och gripande historia vi läsare finner framför oss. Johanne kämpar för livet nere i Balkan och hemma i Sverige kämpar hon för att få svenskarna att börja bry sig om vad som pågår där nere. Hon träffar människor, vuxna och barn, som på ett eller annat sätt drabbats av kriget och det är en minst sagt smärtsam verklighet de berättar om.
Boken utspelar sig under flera år och Johanne återkommer ofta till personer hon redan träffat. Berättar om vad som hänt dem och hur deras vardag ser ut flera år senare. Förutom att historien emellanåt känns lite långdragen, är det en väldigt bra bok som fler västerlänningar borde greppa taget om, det som beskrivs i boken är ju trots allt sånt som pågår just nu här och var i världen. Betyget är en fyra.


Överlevare mot alla odds
av Barbara Biggs

Barbara växer upp i Australien på femtio-talet. Hennes mamma är en prostituerad bidragsfuskare som skaffat flera barn med olika karlar. Att ta ansvar för barnen är lång ifrån hennes högsta prioritet, så deras vardag och verklighet skiljer sig en hel del från de flesta andras.
Som trettonåring blir Barbara såld till en advokat, som använder henne som nanny till döttrarna om dagarna och knulldocka om nätterna. Den som sålde Barbara var hennes mormor.
Några år senare ligger hon inne på psyk och ännu några år efter det arbetar hon som hora i Japan. Det enda bestående inslaget i hennes vardag tycks vara de misslyckade självmordsförsöken.
Vad har jag då att säga om boken? Den är händelserik och överraskande. Relativt bra skriven, framförallt för att vara en självbiografi. Däremot kände jag mig uttråkad flera gånger under läsningen och tycker inte att boken är värd mer än en trea i betyg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0